Sider

fredag 5. februar 2016

Klokke gif

Laget av Frida Amalie Hermanseter.

Oppgaven.

For to uker siden fikk vi en oppgave i pfo om å lage en gif av noe som gikk i en loop. Gifen skulle gi en stemning til personen som ser på den, og den skulle lages i Photoshop. Første timen vi fikk skulle vi lage en skisse ,med bilder vi tok med mobilen. Det var da jeg fikk ideen til gifen min.

Hva har jeg gjort.

Jeg valgte å ta bilde av en klokke hvor viserne gikk rundt veldig fort. Jeg tok batteriene ut av klokken vi har i klasserommet og fikk den til å stå på 12:00. Når jeg tok det første bildet så jeg at det var gjenskinn fra vinduet bak meg i klokken, og jeg kunne ikke flytte meg. Da bestemte jeg meg for å sette kameraet på et bord og brukte det som stativ. Jeg satt et nytt bord bak meg og slo opp en paraply som jeg la på bordet bak meg for å skjerme for vinduet. Dette funket veldig bra. Jeg satt en stol ved siden av bordet kameraet og flyttet meg mellom bordet med kameraet og veggen der klokken hang. for å få det til å gå helt rundt valgte jeg å flytte viserne 5 minutter fram for hvert bilde helt til den sto på 12:00 igjen. Dette trengte 145 bilder, men resultatet ble veldig bra. Så når jeg hadde satt sammen alle bildene til en gif, la jeg på et svart/hvitt filter for å lage en litt dyster stemning. Budskapet jeg ville få frem i dette bildet var at noen ganger går tiden alt for fort. Kontrastene i dette bildet er jo det svarte og det hvite. En mørk, og en lys farge som passer fint til hverandre.

Jeg er glad for.

Jeg er glad for at jeg kom på denne ideen fordi den forteller noe jeg tror mange kan relatere til. Jeg er glad for at jeg satte en paraply bak meg for å skjerme for vinduet, ellers hadde det blitt stygge, hvite flekker på klokken som kanskje hadde gjort tallene mindre synlige. Jeg er glad for at jeg valgte å ta 5 minutter mellom hvert bilde fordi viserne går hele veien rundt.

Hva har jeg lært.

Jeg har lært hvordan man lager en gif i Photoshop. Jeg har også lært hvordan jeg setter opp et filter på alle bildene i en gif, på en gang.

Dette var en veldig morsom oppgave som jeg likte veldig godt. Jeg ble kjempe fornøyd med resultatet.

torsdag 4. februar 2016

Bokomslag

Laget av: Frida Amalie Hermanseter.


Oppgaven.

For noen uker siden fikk vi i oppgave å velge en av de fem novellene vi har lest i norsk og lage et bok omslag til den. Til denne oppgaven skulle vi også legge inn logoen som vi lagde i en tidligere oppgave. Vi skulle lage en rygg, forside, bakside og to spalter som skal brettes innover på sidene. Illustrasjonene skulle vi enten tegne selv eller vi skulle ta et bilde til bokomslaget. På baksiden skulle vi ha med en bokomtale og en strekkode.

Ideen min.

Novellen jeg valgte heter i urskogen, som handler om store byer som kan minne oss om en urskog full av mennesker som oppfører seg som dyr. Jeg fikk en ide om at jeg kunne ta bilde av ytterveggen på rådhuset i Ørje. Der henger det planter nedover mur veggen. I dette bildet ville jeg få fram kontrastene mellom skog og by, og at en by faktisk kan være som en skog.

Hva har jeg gjort.

Det første jeg gjorde var å sette inn målene jeg skulle ha på bokomslaget inn i indesign. Etter det lagde jeg ryggen og spaltene. Jeg ville at de bare skulle en ren farge i bakgrunn så jeg valgte rød for å stå i stil med mursteinene. Så satt jeg inn navnet på boken og på forfatteren på ryggen. For å få denne teksten sidelengs skrev jeg det rett frem først og så tok jeg rotate. Så satt jeg inn navnet på boken inn på forsiden. Til navnet hadde jeg ikke lyst til å ha en spiss font så jeg valgte en som var litt rundet i kantene. Jeg ville også ha en litt avlang font så det fikset jeg i indesign med vertical scale og jeg ble veldig fornøyd. Jeg satte først inne en grønn bakgrunn på baksiden og forsiden så jeg kunne markere hvor bildene skulle inn etterpå. På baksiden skrev jeg først bokomtalen og så satt jeg en hvit bakgrunn som jeg gjorde litt gjennomsiktig. Jeg satt inn strekkoden på baksiden, og satt inn logoen både på baksiden og ryggen. På baksiden satte jeg inn logoen og strekkoden i hvite firkanter for å skape en gjentagelse. På spalten til venstre skrev jeg litt om forfatteren og satt inn et bilde av ham. På høyre spalten satt jeg inn ulike bøker han har skrevet, bilder av dem, hva de heter, når de ble gitt ut og satt inn en nettside der man kan kjøpe bøkene. Da jeg dro til rådhuset for å ta bildene mine fikk jeg meg litt av en overraskelse. Jeg hadde jo tenkt at halve forsiden skulle være røde mursteiner og halve grønne planter, men det var jo vinter når jeg dro dit. Plantene var ikke grønne lenger og det var bare noen grener på veggene. Det kunne jo også funke. Jeg tok en del bilder og det ble veldig bra. På skolen satt jeg inn bildene på bokomslaget. Et på forsiden og et annet på baksiden.

Hva jeg har lært.

Jeg har lært hvordan man lager avlang tekst på indesign. Jeg har lært hvordan jeg setter inn hjelpelinjer i indesign nøyaktig der jeg vil ha dem. Og jeg har lært hvordan jeg får passmerker på utskriften når jeg skriver ut pdf.

Jeg er glad for.

Jeg er glad for at jeg valgte i urskogen, fordi jeg hadde egentlig tenkt til å ta mannen og barnet. Jeg er litt glad for at det ikke var grønne planter på rådhuset fordi de bildene jeg tok, som inneholdt nakne grener og som jeg stilte lukkertid og ISO for å gjøre bildene litt mørkere, fikk en type stemning jeg aldri kunne ha fått med den første ideen min. Jeg likte godt at forsiden ble litt tom for det utdyper denne stemningen enda mer.

Jeg er utrolig fornøyd med resultatet, og mener at det er noe av det beste jeg har gjort i programfag.